En liten kikk inn i min hverdag, inspirasjon og prosjekter.

torsdag 26. juli 2012

Kropp og sjel


Det siste døgnet har et bilde av en svensk jente i bikini gått som en farsott over Facebook. Det har til og med blitt laget egne artikler i nettavisene om det. Grunnen til at bildet har blitt så kjent og har spredd seg så fort er ikke fordi jenten er overnaturlig vakker eller fordi det er et utrolig godt fotografert bilde. Grunnen er fordi jenten turde å poste et bilde av seg selv i bikini, selv om hun ikke er slank.
Det er trist at det er slik i denne verdenen, at det ikke er rom for alle typer mennesker. Kroppshysteriet og dietthysteriet har tatt så over dagliglivet vårt at vi synes det er helt utrolig å se et bilde av en litt formfull jente i bikini.

Som en som lever i skyggen av sitt eget kroppshat, er det godt å se at noen tør å være seg selv, selv med mer kroppsfett enn det som fremholdes som vakkert i samfunnets stereotypi. Det er også misunnelsesverdig, jeg hadde aldri tørt å gjøre det samme.
Jeg følger jo strømmen på mange måter selv og: Jeg er den tykke damen som i stedet for å legge ut bilder av seg selv på ferie, legger ut bilder av naturen og barna sine. Jeg gjemmer meg bak kameraet fordi det er enklere, jeg trenger ikke å forholde meg til kommentarer og ikke-kommentarer om hvordan jeg ser ut. Om jeg mot formodning publiserer bilder av meg selv er det fullt påkledd, og helst kun fra halsen og opp. Så dypt stikker mitt eget hat mot en kropp jeg har følt meg fanget i fra barneskolen.

Mange vil si at det er jo bare å gjøre noe med det, og det er jo en sannhet i det. Spørsmålet er bare hvordan? Skal jeg la meg styre av et skjønnhetsideal som jeg aldri kommer til å passe inn i, burde jeg ikke heller like meg selv slik jeg er? Hvorfor er det slik at jeg ikke klarer å riste av meg følelsen av at det er meg det er noe galt med? Strengt tatt er jeg jo bare et resultat av det jeg blir foret inn gjennom alle slags medier og motebransjen. Det er trist at noen få skal ha så mye og si for hva jeg som menneske er «verd» i andres og (jeg innrømmer det) mine egne øyne. Det burde være nok å trives med den kroppen man har, uavhengig av kiloene på den. Liten, stor, tynn eller tykk, det burde være plass til alle i verdensbildet.

Jeg jobber med saken, jeg har vel streng tatt innsett at jeg aldri kommer til å bli noen sylfide. Det har jeg heller ikke lyst til å bli. Jeg jobber derfor kontinuerlig med å godta meg selv som den jeg er både i kropp og sjel, et arbeid som dagens mote- og dagspresse ikke alltid gjør til et lett arbeid. Og ikke for å nevne hva deres holdninger kan få noen mennesker til å gjøre; jeg har opplevd flere ganger å bli kalt feit av fremmede mennesker. Jeg går da vel ikke bort til fremmede tynne mennesker på gaten og påpeker hvordan de ser ut? "Hei ditt beinrangel, hvor mange ganger har du kastet opp i dag?" Er jo ikke sikkert det hadde blitt tatt så godt i mot. Men å kommentere feite mennesker er liksom helt greit. Vi er jo så tykke og dumme at kommentarene sikkert ikke trenger inn uansett.... 

Jenter som Linda-Marie er det derfor altfor få av. Jeg misunner henne og hyller henne, jeg håper at flere gjør som henne, kanskje jeg også vil tørre å gå på stranden i bikini neste sommer.
Og kanskje til og med legge ut bilde av det på Facebook.....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar